Program de revitalizare a zonelor urbane centrale

"O Romanie frumoasa" este un proiect al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) avand Ministerul Culturii si Cultelor ca agentie de executie si implementat cu sprijinul autoritatilor locale.

Proiectul "O Romanie frumoasa" abordeaza doua prioritati majore de pe agenda guvernului roman: combaterea excluderii sociale si reabilitarea centrelor urbane romanesti, urmand a fi realizat prin angajarea tinerilor care prezinta riscul de a fi marginalizati de societate (post-institutionalizati sau someri) in constructii, la renovarea centrelor istorice, zonelor pietonale si de recreere. Un beneficiu in plus obtinut prin finalizarea acestui proiect este cresterea calitatii vietii urbane.

Principalii parteneri implicati in sustinerea si realizarea proiectului sunt: administratiile locale; Ministerul Culturii si Cultelor; Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei; Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de timp de aproximativ 2 ani, din iunie 2003 pana in decembrie 2005, avand un buget total de 3,9 milioane $US.

"O Romanie frumoasa" incearca sa creeze parteneriate intre orasele implicate in procese de restaurare si conservare zonala: Alba-Iulia, Braila, Brasov, Medias, Constanta, Focsani, Iasi, Sibiu, Sighisoara, Targoviste. De asemenea, va fi oferita pregatire specializata si posibilitati de angajare in domeniul constructiilor pentru persoane care provin din medii defavorizate, cum sunt tinerii post-institutionalizati si somerii. Preocuparea cea mai importanta va fi revitalizarea urbana, incluzand sit-urile istorice, restaurarea cladirilor istorice, reabilitarea parcurilor, a zonelor pietonale si a zonelor de recreere.

Pina la aceasta data, proiectul desfasurat pentru orasul Brasov se afla in stadiul cel mai avansat, fiind un subiect de analiza recomandat. Componenta urbana a proiectului este structurata intr-un numar de subproiecte la scara redusa dar cu un inalt grad de importanta pentru peisajul urban. Cele doua obiective alese sunt legate de Cetatea Brasovului (monument de o reala importanta istorica, arhitecturala, culturala si sociala pentru oras): Bastionul Graft si Zidul de Sud-Est al Cetatii Brasovului, inclusiv turnul de pulbere. Pentru ambele obiective, lucrarile care urmeaza a se efectua in cadrul programului sunt de restaurare si refunctionalizare. Motivatia alegerii facute de catre autoritatile locale, specialisti ai Ministerului Culturii si Cultelor si reprezentantii UNDP in Romania a fost semnificatia in memoria locuitorilor a Cetatii Brasovului. In prezent din cetate au mai ramas doar laturile de Nord si de Sud ale acesteia datorita extinderii orasului in directiile Est-Vest. Totodata, aceste portiuni de ziduri reprezinta zone de tranzitie intre elementele naturale majore, care sunt Tampa si Warthe, si oras. Astfel zonele de tranzitie pot primi functiuni utile atat pentru populatia locala cat si pentru refacerea unor trasee turistice cum sunt: itinerariul urban Nord-Sud, Turnul Alb - Bastionul Graft - Biserica Neagra - Piata Sfatului - Strada pietonala - Zidul de Sud.

Pana in prezent a fost restaurat integral Bastionul Graft, care de altfel a si fost inaugurat la inceputul lunii mai, a anului 2004, fiind inclus in circuitul turistic. Cel de-al doilea obiectiv, Zidul de Sud-Est al Cetatii Brasovului, este si el finalizat. Ambele obiective se afla pe lista UNESCO a Monumentelor cu Valoare de Patrimoniu si fac parte din Sistemul de Fortificatii al Cetatii Brasovului care este declarat monument istoric de valoare nationala exceptionala.

Bastionul Graft a fost edificat in secolul 16 (aproximativ dupa anul 1526) din zidarie de piatra cu mortar de var. Tehnicile de restaurare utilizate sunt comune, neimplicand procedee speciale. Acestea au constat in: curatarea zidariilor prin utilizarea unor retete de mortar de var de epoca; refacerea invelitorii prin folosirea de elemente existente si a tiglelor de tip vechi; refacerea elementelor din materiale perisabile care s-au deteriorat si au disparut in timp: drumul de straja din curtea interioara a bastionului.

Responsabili pentru intreaga proiectare au fost: o firma de proiectare locala care a castigat licitatia in urma concursului organizat; un expert si sapte specialisti. De asemenea, au fost implicati in consiliere si cursuri de calificare, pentru a lucra pe santiere cu acest profil, 20 de tineri post-institutionalizati si somerii. Pentru inceput, 10 dintre acesti tineri au fost angajati pentru a lucra la primul obiectiv, ulterior fiind angajati restul, odata cu inceperea lucrului la cel de-al doilea obiectiv. Perioada angajarii este de 18 luni, fiind stipulata in obligatiile firmei de constructii care a castigat licitatia. In cazul in care firma de constructii angajatoare se arata satisfacuta de calificarea si prestatia tinerilor la locul de munca, acestia pot obtine o prelungire a perioadei de angajare.

Executia intregului proiect a durat jumatate de an, din octombrie pana in mai. Pana la inceperea perioadei reci, s-a lucrat la decopertari si cercetari de parament. Pe perioada iernii s-a continuat cu lucrul la interior, urmand ca in perioada dintre martie si mai sa se continue lucrul cu finisarea interiorului si a exterior.

Investitia a fost esalonata astfel:

Bugetul total al proiectului pentru orasul Brasov a fost de 100 mii $US, distribuit astfel:

  1. 88% pentru lucrari de constructii si instalatii;
  2. 2% pentru lucrari de restaurare a picturilor murale;
  3. 5% pentru amenajarea terenului;
  4. 5% pentru asigurarea utilitatilor.

Institutiile implicate in realizarea acestui proiect au fost UNDP Romania care a fost initiatorul proiectului si finantator in proportie de 70% si autoritatea locala in calitate de co-finantator al proiectului in proportie de 30%.

UNDP. Poverty Reduction, "Beautiful Romania". Bucuresti, 2005.

www.beautifulromania.ro